Sudden stratospheric warming - Osolnik, Matevž (Matrika, 2021)
Nenadno segrevanje stratosfere sodi med najbolj dinamično aktivne procese, ki se dogajajo v tem delu ozračja. Pri tem nad polarnimi predeli v stratosferi temperatura bistveno naraste v relativno kratkem časovnem intervalu. Čeprav so ti dogodki opazovani že nekaj desetletij, pa je klasifikacija samega dogodka zaradi mnogih definicij in kriterijev neenotna, kar se odraža v različni pogostosti pojavljanja teh dogodkov. Članek obravnava obnašanje vertikalnega širjenja planetarnih valov, kar je dominanten razlog za nastanek nenadnega segrevanja stratosfere. Članek zajema tudi vpliv planetarnih valov na časovni razvoj tega dogodka. Za izračune so bili uporabljeni podatki reanalize ERA5 in sicer za leti 2009 in 2018.
Keywords: atmosferska fizika; atmospheric physics; planetarni valovi; planetary waves; segrevanje stratosfere; stratospheric warming