Nekaj misli o politiki integracije romske skupnosti v Sloveniji - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2002)
Prispevek na kratko in v mnogočem fragmentarno predstavlja Rome in romsko skupnost v Sloveniji, probleme njihovega opredeljevanja, zlasti pa še njihovo življenje in položaj. Osrednja pozornost je namenjena opredelitvi - izhodišč in ciljev - politike integracije Romov in romske skupnosti v Sloveniji, ki naj zagotovi njihovo integracijo v odprto in demokratično multietnično družbo. Ta na izhodiščih multikulturalizma in interkulturalizma priznava obstoj različnosti ter hkrati vsem specifičnim skupnostim omogoča, da najdejo svoj enakopraven položaj in prostor. Poleg tega, da želi preprečiti diskriminacijo, socialno izolacijo in marginalizacijo amanjšisnkih skupnosti in njihovih pripadinkov, želi takšna okvirna politika preprečiti tudi asimilacijo teh skupnosti in njihovih pripadnikov. Prispevek vključuje tudi predlog ukrepov in priporočil.
Keywords: Slovenia; Slovenija; multikulturnost; Romi; Cigani; družbeni položaj; human rights; človekove pravice; diskriminacija; asimilacija; assimilation