Nadležna ljubezen - Ferrante, Elena (knjige, 2024)
Prvi roman, izdan pod psevdonimom Elena Ferrante, je napisan v zadržanem, a občutljivem jeziku, ima elemente psihološke srhljivke, loteva pa se za pisateljico značilne teme, to je odnosa med materjo in hčerjo, kompleksnega vozla laži in čustev, ki ju veže. Po materini skrivnostni smrti z utopitvijo, ki je sledila seriji čudnih telefonskih klicev, se njena najstarejša hči, 45-letna Delia, vrne v rodni in negostoljubni Neapelj. Tam počasi razkriva v otroštvu potlačeno resnico o svoji družini in moških svoje matere pa tudi o očetovih zlorabah. Kar odkrije, jo globoko pretrese, predvsem pa jo njeno raziskovanje približa sami sebi. Elena Ferrante je psevdonim pisateljice, ki je zlasti s svojim Neapeljskim ciklom (Genialna prijateljica, O novem priimku, O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo ter O izgubljeni deklici) obnorela svet. V slovenščino imamo prevedene še knjige Dnevi zavrženosti, Zlagano življenje odraslih in Izgubljena hčer. Romani Elene Ferrante zaradi bogatega jezika in živahnih opisov kar kličejo po filmski uprizoritvi in tako je bil tudi po tem romanu leta 1995 posnet film, ki ga je režiral Mario Martone
Keywords: Matere; Matere in hčere; Smrt; V leposlovju; zvočne knjige