Friction-stir welding of high-strength aluminium alloys and a numerical simulation of the plunge stage - Perović, Milenko A. (Materiali in tehnologije, 2012)
V članku je opisana vrsta parametrov za vrtilno torno varjenje (FSW) dveh kovanih panelov iz zlitine EN AW 7049A, popuščene po T652, in talilna faza FSWz uporabo numeričnega modeliranja. Za to večkomponentno aluminijevo zlitino so značilne visoka trdnost, majhna plastičnost in slaba varivost. Opazovanja makro- in mikrostrukture so jasno pokazala tipične cone FSW-spoja in ustrezne velikosti zrn. Raztržna trdnost je pri 80,3 % trdnosti osnovnega materiala. Povezan termomehanski model je bil razvit za raziskovanje temperaturnih polj in silo taljenja EN AW 7049A-zlitine pri različnih hitrosti vrtenja (300, 400 in 500) r/min med vrtilnim tornim varjenjem za talilno fazo FSW-procesa. Tridimenzionalni FE-model je bil razvit v ABAQUS/Explicit z uporabo arbitrarne Lagrange-Eulerjeve formulacije, Johnson-Cookovih zakonov o materialu in Coulombovega zakona o trenju. Numerični rezultati kažejo, da se lahko najvišja temperatura pri FSW-procesu poviša s povečanjem hitrosti vrtenja, ki lahko zmanjša silo potopa.
Keywords: friction-stir welding; vrtilno torno varjenje; welding parameters; varilni parametri; metallography; metalografija; mechanical test; mehanski preizkusi; numerical simulation; numerična simulacija; plinge stage; faza taljenja; temperatura; temperature; force; sila