Stored energy predictions from dislocation-based hardening models and hardness measurements for tensile-deformed commercial purity copper - Čebron, Matjaž (Strojniški vestnik, 2014)
Od fizikalno osnovanih reoloških modelov v osnovi pričakujemo boljši opis mehanskega odziva materiala kot pri fenomenološko tvorjenih zvezah v širšem področju deformacij, hitrosti deformiranja in temperature. Zgodnji dislokacijski modeli so bili osredotočeni na opis tretje faze utrjevalnega procesa, za katero je značilen enakomeren padec stopnje utrjevanja. Zveza med napetostmi in deformacijami je v tem področju opisljiva z enoparametričnimi modeli, v katerih je strižna trdnost kristala odvisna od ene same notranje spremenljivke. Potreba po opisu dodatnih faz utrjevanja zaradi njihovega pomena v tehnoloških procesih izrazitega preoblikovanja kovin in odkritje nastanka celične dislokacijske strukture že kmalu po začetku trajnega deformiranja sta botrovala razvoju dvoparametričnih modelov, v katerih je material obravnavan kot dvofazni kompozit, sestavljen iz dislokacijskih celic z nizko gostoto dislokacij v notranjostih in visoko gostoto dislokacij v celičnih mejah.
Keywords: dislokacije; kalorimetrija; modeli deformacijskega utrjevanja; plastičnost kristalnih struktur; shranjena energija; trdota