KRALJEVINA JUGOSLAVIJA UPRAVA ZA ZAŠTITU Razred 53 (2) PATENTNI SPIS INDUSTRISKE SVOJINE Izdan 1 Jula 1932. ST. 9009 Riess Anton, tvorničar, Hallein, Salzburg, Austrija. Postopek za stabiliziranje vsebine nitrata v zmeseh ali raztopinah nafriumnitrita s kuhinjsko soljo (usoljevalna sol). Prijava z dne 4. aprila 1931. Velja od 1. septembra 1931. Že pred dolgim časom se je v svrho rdečenja mesa pred prekajevanjem ali tudi v svrho daljše trpežnosti meso vdrg-nilo s soljo ali vlagalo v solne raztopine, katerim je bilo dodanih par procentov solitra. Rdečenje (usoljevanje, peklanje) mesa se je do najnovejšega časa pripisovalo solitru, dokler ni bilo dokazano, da ne povzroča nitrat, temveč njegov redukcijski produkt, nitrit (NaN02), ki nastaja najbrž vsled bakterijelnih učinkovanj iz solitra, tvoritev dušikooksidnega hemoglobina iz ok-si-hemoglobina. Po nekem znanem postopku se dodajejo usoljevalnim solem namesto solitra manjše množine nitrita, ki povzroča znatno hitrejšo tvorbo dušikooksidnega hemoglobina in s tem dopušča zmanšanje usoljevalnega časa do Vs normalnega časa. Ako se izdelajo zmesi, pri katerih se kuhinjski soli dodajo le male množine (0.6—1°/0) natriumntirata, pa se je pokazalo, da zmesi postanejo že po kratkem času ležanja rujave vsled tvoritve dušiko-oksida oz. dušikovega dioksida N0 + b = N02, da se zelo hitro razkrojijo in zgubijo svojo sposobnost za usoljevanje. Posledica tega je bila, da so nekateri proizvajalci teh usoljevalnih soli znatno zvišali vsebino nitrita, s čimer se je seveda zvečalo trajanje usoljevalne sposobnosti, vendar pa je obstojala za konzumenta mesa nevarna vsebina natriumnitrita. Vzroki hitrega razkrajanja natriumnitrita v zmeseh s kuhinsko soljo so popolnoma podobni kakor pri razkrajanju jodirane ku-hinske soli Predvsem povzroča razkrajanje nitrata prosta solna kislina, katera nastaja iz MgCl2. Vlažnost povzroča hitro odhajanje lahko topljivega nitrita. V 30 cm visokih kartonih, v katerih se skozi 10 dni shranjuje usoljevalna sol, t. j. zmes od 95 delov kuhinske soli in 5 delov natriumnitrita, kažejo zgornje plasti samo še vsebino nitrita 0.5°/0, srednje plasti 2.8%, spodnje pa 4.6”/0. Celokupna množina soli je zlasti v zgornjih plasteh močno rujavo pobarvana. Zmesi z dodatkom 0.6% nitrita so že po 5 dnevih proste nitrita, in se more nitrit konstatirati samo še v lepenki. Tudi v kartonih, ki so parafinirani, se zmanjša vsebina nitrita že po 12 dneh na 0,2'70, pri kateri vsebina zmes ne prihaja več v poštev za osoljevanje. Našlo pa se je, da v svrho stabiliziranja vsebine nitrita v uso-Ijevalni soli vodi k cilju podobna pot, katera je znana pri pridržanju vsebine joda polne soli, namreč dodatek magnesiumkar-bonata ali magnesiumoksida. Na ta način se doseže popolna stabilizacija vsebine nitrita. Iz MgCL tvorjena HC1 postane neškodljiva in poleg tega se zmanjša higro-skopičnost zmesi. Zmesi, katere obstojajo iz 97% kuhinjske soli in 1% natriumnitrita z 2% MgCOi, kažejo po 6 tednih še praktično konstantno vsebino nitrita. Usoljevalna sol je bila v tem slučaju shranjena v visoki (70 cm dolgi) cevi iz parafinirane lepenke in je kazala zgoraj vsebino 0.98% v sredini 1.10%, spodaj 1,12%. Zmesi so Din. 5. bile za te poskuse zelo skrbno izdelane. Dodatek MgCOz (ca. 2°/0 ) ali MgC03 + MgO (približno 1.5 :0.5%) ne daje samo možnosti izdelovanja usoljavanje soli z vsebino natriumnitrita, katera ne ogroža človeškega zdravlja, temveč tudi možnost držati soli trajno učinkovite in sposobne za shranjevanje. Patentni zahtevi: 1. Postopek ža stabiliziranje vsebine nitrita v zmeseh ali raztopinah natriumnitrita s kuhinjsko soljo, označen s tem, da se zmesi ali raztopine doda magneziumkar-bonatali magneziumkarbonat in magnesium-oksid. 2. Usoljevalna sol, obstoječa iz zmesi kuhinjske soli z natriumnitritom, označena z dodatkom od 2% MgCOs ali 1.5% MgC03 + 0.5% MgO.