Kmečka irgovina Izvoz živine S pcslednjinii velikimi političnimi spremembami so nastale tudi nove razmere v evropakem gospodarstvu, ki se izražajo tudi v naši zunanji trgovini. Tudi v izvozu živine so nastali novi momenti. Glede izvoza živine na Ceškoslovaško bo veljalo sedaj naslednje: Na osnovi sporazuma med našo državo, Nemčijo in Češkoslovaško bo naša država izvažala živino v češkoslovaško skozi Nem.ijo (doslej skozi Madžarako, prav zadnje čas. skozi Romunijo). Ves izvoz živine bo šel eedaj skozi Maribor. Prevoz bo aicer trajal dva dni dalj in bo dražji za 2000 din pri vagonu kot prevoz skczi Madžarsko. — Izvoz živine v Nemčijo pa bo sedaj sledeč: Za zadnje četrtletje nam je Nemčija odobrila uvoz tehle količin živine: za dunajski trg tedensko 3000 praši.ev, za ostala nemška tržišča 30.000 prašičev, od tega 15.000 žlvih, 15.000 pa zaklanih. Nadalje znaša kontingent za govedo 1000 komadov in 100 vagonov perutnin. ter 100 vagcnov svinjske maati. Kontingent za jajca je že izkoriš-.n. Prodaja oljnate repice Privilegirana izvozna družba kupuje kot znano oljnato repico za tvcrnice, tako da dosežejo producenti najnižje zasigurane jtm cene. Prizad je kupil za štiri veL:ike tovarne 966 vagonov, tov&rne v Sloveniji so kupile okoli 20 vagonov, male delavnice pa 20—30 vagonov. Tako je odkupljena vsa letošnja proizvodnja, ki jo je ceniti na 1000 vagonov. Cena je bdla 275 din za 100 kg. Kakovost je bila na splošno dosti dobra zaradi ugodnih vremenskih prilik. Kakor je Iz navedenega razvidno, predstavljia oljnata repica lep staJen kmetijski dohodek. žal pa se pri nas te repice zelo malo goji. Najve. je sejejo v južnih pokrajinah in pa v Banatu. Izvoz pšenice Od 1. julija do 28. oktobra je kupila Priviligirana. izvczna družba 13.300 vagonov pšenice. Od 1. avgusta do 24. oktobra je družba izvozila v Nemčijo 6912 vagonov pšenice, dočim drugam naša pšenica n,. šla. Hmclj Naš letošnji pridelek je tako reko. že popolnoma razprodan; še n.prodane zaloge v prvi roki namreč ne bodo znašale več niti'100 stotov. Kljub temu pa je tudi še v preteklem tednu bilo zanimanje precej živahno tn je prišlo tudi do nekaj zaključkov. Pri neizpremenjeno čvrsti tendenci s_ je plačevalo do 33 din za 1 kg. Kupčija je bila letos v teku vse sezone zelo živahna, kar je pripisati predvsem prvovrstni kakovosti, visoki pivovarski vrednosti .in brezhibni gladko-zeleni barvi našega letošnjega pridelka. V prvi vrsti zaradi te okolnosti, deloma pa seveda tudi zaj-adi sorazmerno pičle letine je naš hmelj letos že h koncu oktobra tako rekoč popo.noma razprodan. Goveja živina Dcbili smo poročila le z nekaterih živinskih sejmov, ki pa kažejo, da postaja trgovanje z živino zopet živahnejše. Iz Novega mesta. nam poročajo o zadnjem sejmu naslednje: Sejem je bil prav dobro obiskan ter je bilo na seiom prignanih 616 volov, 245 krav, 60 juncev, 82 telic, 4 teleta, 26 konj in 28 kobil. Prodanih je bilo 145 volov, 95 krav, 15 juncev, 8 telic, 1 tele, 5 konj, 6 kobil. Kupčija je bila zelo živahna. Najvišja cena je bila dosežena pri pitaruh volih 4500 din za glavo, a najnižja 1200 din; pri kravah najvišja ceria 3100 din, najnižja 800 din. Teleta so bila od 250 do 500 din, junci in telice 700—2000 din, konji in kobile 1500—5000 din. Goveja živina se je prcdajala mesarjem po 2,50 do 5.50 din za kgžive teže. — Na sejmu v Kraaju je bil položaj sledeč: voli 6.25, 6 in 5.25 din, telice 6.25, 6 in 5 din, krave 5.50, 5 in 4.50 din, teleta 8 in 7 din. — V Litijl so bile naslednje cene: voli 5.50, 4.50 m 4 din, telice 5.50, 5 in 4 din, krave 4.50, 4 in 2.50—3.50 din, teleta 6 in 5 din. Svinje Na Gorenjskem se prodajajo mladi pujski 7 do 8 tednov stari po 135 do 220 din komad, šp_harji so po 10.25, pršutarji pa po 8.50—9.50 din za 1 kg žive teže. Sorove kože — ovčja volna Goveje surova kože so po 9 do 11 din, telečje kože po 11 din, svinjske kože pa po 5—8 din za 1 kg. — Neoprana ovčja volna se prodaja po 24 do 26 din, oprana pa po 34—36 din za 1 kg. Tržne cene v Mariboru dne 5. novembra 1938 M e s o : Goveje salo 16—17 din, slanina 15 do 16 din, pljuča 7—8 din, jetra 8—10 din, re_.rca 12—13 din, svinjsko meso 13—14 din, ribe 15—17 din, morske ribe 10—34 din, zajec 13—14 din za lkg, Zelenjava: krompir 0.65—1.50 din kg, merica 5—6 din, čebula 2—4 din, česen 5—8 din kg, zelje glava 0.50—3 din, kislo zelje kg 3 din, repa 1 din, kumaree komad 1 din, 6—15 komadov zelene paprike 1 din, karfijola komad 1—7 din, ohrovt komad 0.50—2 din, hren kg 8—9 din, zelena komad 0.50—2.50 din, buča 0.50—2 din, paradižniki kg- 4—5 din, šopek peteršilja 0.50—1 din, glavnata solata 0.50—1.50 din, endivija 0.25—1 din, kup motovilca, radiča, špinače, vrtnega korenja in fi-i žola v stro-ju 1 din, por komad 0.25—1 din, 2—4 komade kolerabe 1 din, luščen grah liter 7 do 12 din, 2—3 komade redkve 1 din, šopek majarona 0.50—1 din. S a d j e : jabolka 2—6 din, hruške 6—12 din, suhe slive 10—12 din, grozdje 4—12 din, celi orehi 10 din, luščeni orehi 28—32 din, kostanj 3—4 din za 1 kg-, liter 1.50—2.50 din, p.č.n kostan] liter 6 din, šipek liter 3 din. žito : pšenica 1.50—1.75 din, rž 1.50 din, ječmen 1.50 din, koruza 1.25—1.50 din, oves 1 din, proso 1.50 din, ajda 1.25 din, fižol 2—3 din. Mlečni izdelki: mleko liter 1.50—2 din, smetana liter 10 din, surovo maslo kg 24 din, čajno maslo 28—30 din, domači sir 10 din, jajca komad 0.75—1.25, konzervirana jajca kom. 1 din. Perutnina: kokoš 18—25 din, par piščancev 20—tfo din, gos 30—45 din, puran 30—70 din, raca 14—18 din. K r m a : kislo seno 1 kg- 40 par. — Dnige krme ni bilo.