Konkurenčne prednosti srednjeevropskih mest v čezmejni regiji Alpe-Jadran - Pichler-Milanović, Nataša (Urbani izziv, 2002)
V prispevku so obravnavane tekmovalne prednosti osrednjih mest regije Alpe-Jadran, ki sta jih avtorja opredelila na osnovi ankete izvedene med strokovnjaki in vodilnimi delavci različnih področij. Najprej so prikazana mnenja o mednarodni podobi mest, mednarodnih funkcijah, marketinških lastnostih in tekmecih. Naslednja tema je kakovost življenja v mestih, in sicer raziskana prek stanovanj, urbanih storitev, naravnega in poslovnega okolje. Sledi poglavje o razvojnih projektih in medmestnem sodelovanju. Prispevek zaključujejo tri poglavja z razmišljanji o usmeritvah za izboljšanjenadnacionalne prizoriščnosti in kakovosti življenja v mestih obravnavane regije, novih strategijah razvoja mest ter usmeritvah za izboljšanje nadnacionalnega položaja Ljubljane.
Keywords: Alpe-Jadran; Central Europe; globalizacija; globalization; Gradec; Ljubljana; mesta; povezovanje; Srednja Evropa; sustainable development; trajnostni razvoj; Trst; urbani razvoj; urbanistično planiranje; Zagreb