Model polymers with dimethylamine and sulfozwitterionic end-groups. Synthesis and self assembly in solution and in bulk - Hadjichristidis, Nikos (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
V delu je podan pregled dlasstnosti vrste dobro definiranih polimerov z različnimi arhitekturami (linearni homopolimeri, diblok in triblok kopolimeri, zvezdasti homopolimeri) z dimetilaminskimi in sulfobetainskimi končnimi skupinami, v razredčenih raztopinah in v masi. Polimere s funkcionalnimi končnimi skupinami smo sintetizirali z anionsko polimerizacijo z visoko-vakuumsko tehniko. Z iniciaatorjem 3-dimetilaminopropilitijem smo na konec verige uvedli dimetilaminsko skupino, ki smo jo z reakcijo s ciklopropansultonom prevedli v sulfozwitterionsko. Temeljita molekularna karakterizacija je potrdila, da so sintetizirani modelni materiali zelo homogeni. Z viskozimetrijo ter statičnim in dinamičnim sipanjem svetlobe smo raziskali njihove agregacijske lastnosti v razredčenih raztopinah, v topilih različne polarnosti in selektivnosti do določenih delov molekul. ?$ω$?-funkcionalizirani polistireni in blok kopolimeri stirena imajo, verjetno zaradi polarizabilnosti fenilne skupine, mnogo nižjo stopnjo asociacije kot homopolidieni. S SAXS reologijo in z dielektrično spektroskopijo smo študirali lasstnosti ?$ω$?-funkcionaliziranih homopolimerov in diblokov v masi ter ugotovili nove oblike samoorganiziranistipri tej nizki koncentraciji ionov ter nenavadno obnašanje faz pri visoki temperaturi. Z elipsometrijo smo raziskali tudi adsorpcijske lastnosti zvezdastih polimerov z različnim številom funkcionaliziranih vej v razredčenih raztopinah in ugotovili, da se razlikujejo od lastnosti linearnih polimerov.
Keywords: polimeri; struktura; polimerizacija; karakterizacija