Confronting the past - Ramet, Sabrina P. (Družboslovne razprave, 2008)
Slovenska izkušnja z jugoslovansko realnostjo je bila precej specifična in se razlikuje od izkušenj drugih narodov te države, prav tako pa je poseben tudi način, kako se Slovenci - kot se kaže npr. v zgodovinskih učbenikih za osnovne in srednje šole - spominjajo preteklosti. Slovenski nacionalizem se je osredotočil bolj na jezik in na kulturo kot na ozemlje. Slovenci imajo zamere v zvezi z drugo svetovno vojno predvsem med seboj, do nekdanjih domobrancev in njihovih potomcev ter do nekdanjih partizanov in njihovih potomcev. V članku je analiziran način, kako se Slovenci spominjajo preteklosti, predstavljen je pregled dogajanj v obdobju 1988-1991 s slovenskega zornega kota, analizirane pa so tudi še nerazrešene kontroverze med Slovenci in njihovimi sosedi v povezavi z vojno v okoliščinah razpada Jugoslavije 1991-1995.
Keywords: History; Zgodovina; Spomin; Memory; Nacionalizem; Nationalism; Slovenci; Slovenes; Disintegration of Yugoslavia; Razpad SFRJ; Slovenia; Slovenija; družbeni procesi; razpad Jugoslavije; Yugoslav Wars; narodna identiteta; zgodovinski spomin