Pomembnost vojaških družin za vojaške organizacije in vojaško sociologijo - Jelušič, Ljubica (Sodobni vojaški izzivi, 2020)
Prispevek predstavlja zgodovinski pregled odnosa med vojaško družino in vojaško organizacijo, od prepovedi, zanikanja in nadzora do vključitve v vojaško skupnost. Prelomnica v obravnavanju družine je prehod na poklicno popolnjevanje, ko postane lojalnost družine do vojske bistvena za pridobivanje in zadrževanje vojaškega osebja. Hkrati je vojaška družina postala zanimiva vojaškosociološka tematika raziskovanja, tako v kontekstu sociološkega koncepta pohlepnih institucij kot v dihotomiji ravnotežja med delom in življenjem. Vojske, ki so nastajale na slovenskih tleh skozi zgodovino, so sledile svetovnim trendom glede obravnave družin, slovenski vojaški sociologi pa so prispevali pomemben delež spoznanj o slovenskih vojaških družinah h globalnim vojaškosociološkim dosežkom.
Keywords: celostna skrb; comprehensive care for service members of the SAF; družina; history of relations between military and family; military family; raziskovanje; research of military families in military sociology; Slovenska vojska; vojaška družina; vojaška sociologija; vojska