Priredba vprašalnika South Oaks gambling screen za slovensko kulturno okolje - Cvenkelj, Andreja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2010)
Triažni vprašalnik o igrah na srečo za denar SOGS (South Oaks Gambling Screen; Lesieur in Blume, 1987) je v svetu najbolj uveljavljen vprašalnik za merjenje odvisnosti od iger na srečo. Namen študije je bila priredba vprašalnika SOGS za slovensko kulturno okolje in ocena njegovih merskih karakteristik. V študiji je sodelovalo 121 oseb, od tega 21 odvisnih od iger na srečo, 100 ljudi pa je sestavljalo kontrolno skupino. Rezultati faktorske analize kažejo na enodimenzionalno rešitev, ki pojasnjuje 66 % vse variabilnosti. Statistično pomembna razlika v povprečnem številu doseženih točk kaže na to, da je vprašalnik sposoben razlikovanja med kontrolno skupino in odvisniki. Analiza postavk kaže, da vprašalnik diskriminira med odvisniki in kontrolno skupino. Notranja skladnost vprašalnika z 20 postavkami znaša ,971. Kriterijsko veljavnost slovenske različice vprašalnika smo ugotavljali z navzkrižnim primerjanjem dejanske diagnoze odvisnosti od hazarda z diagnozo, ki smo jo postavili na podlagi vprašalnika SOGS. Za mejno vrednost, ki najbolje razlikuje odvisnike od neodvisnikov, je bila uporabljena vrednost 5 točk. Ujemanje je bilo popolno.
Keywords: igre na srečo; odvisnosti; psihološki testi; veljavnost; zanesljivost; diskriminativnost