Možnost poravnave med organom in stranko po ZUP in ZPOmK-2 - Lovšin, Špela (Podjetje in delo, 2023)
V zadnjem desetletju se na področju upravnega procesnega prava krepijo prizadevanja za vpeljavo nekaterih mehanizmov alternativnega reševanja sporov v upravnih zadevah. Eden najpogosteje uveljavljenih mehanizmov v evropskih državah je poravnava med organom in stranko, ki ima pravno naravo subordinatne upravne pogodbe. Prispevek obravnava značilnosti instituta poravnave, vprašanje njegove umestitve v upravni postopek in veljavno ureditev instituta poravnave v ZUP. Na podlagi podrobne obravnave institutov zavez in korektivnih ukrepov po ZPOmK-2, ki vsebujeta elemente poravnavanja med organom in stranko v upravnem postopku, prispevek utemelji nujnost ureditve poravnave med organom in stranko v ZUP ter oriše vprašanja, ki jih bo ob tem moral obravnavati zakonodajalec.
Keywords: alternativno reševanje sporov; konkurenca; korektivni ukrepi; poravnava; Slovenija; spor; upravne pogodbe; upravni postopek; upravno pravo; upravno procesno pravo; zaveze