Težave na področju govorno-jezikovne komunikacije pri šolskih otrocih ter uporaba spletnih in mobilnih orodij - Jelenc, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišče: Govor, jezik in komunikacija (GJK) imajo pomembno vlogo pri usvajanju akademskih veščin. V okviru Erasmus+ projekta Speech and Language Pathology Interactive Tools for Teachers at Initial Education (št. pogodbe 2017-1-BG01-Ka201-036295) smo v šolskem letu 2017/2018 opravili raziskavo, s katero smo želeli ugotoviti, koliko otrok ima po mnenju učiteljev in svetovalnih delavcev GJK težave, na katerih področjih so le-te največje ter kolikšna je uporaba ter interes učiteljev in svetovalnih delavcev za spletna in mobilna orodja, ki omogočajo prepoznavo težav v GJK in podpirajo razvoj GJK veščin pri otrocih. Metode: V raziskavi je sodelovalo 18 svetovalnih in 45 vzgojno-izobraževalnih delavcev različnih osnovnih šol po Sloveniji, ki so v februarju 2018 odgovorili na vprašanja spletnega vprašalnika na spletni platformi SurveyMonkey. Rezultati: Ugotovili smo, da po mnenju učiteljev in svetovalnih delavcev pri otrocih, starih od 6 do 12 let, prevladujejo težave z govorno-jezikovnim razumevanjem, ki so izražene pri dobri petini otrok, ki jih poučujejo učitelji oz. pri slabi polovici otrok, ki jih imajo v obravnavi svetovalni delavci. Udeleženci so v večini prepričani, da se število otrok z GJK težavami povečuje. Uporaba spletnih in mobilnih orodij za prepoznavanje GJK težav in razvijanje GJK veščin pri otrocih je med učitelji in svetovalnimi delavci redka, predvsem zaradi nepoznavanja le-teh. Interes in pričakovanja za razvoj tovrstnih mobilnih orodij pa so po drugi strani velika. Zaključek: Glede na zaznavanje naraščajočega trenda težav otrok v GJK s strani učiteljev in svetovalnih delavcev raziskava potrjuje pomembnost razvoja mobilnih orodij, predvsem za področje razvijanja GJK veščin pri otrocih.
Keywords: child; mobile and online tools; mobilna in spletna orodja; motnje govora; otrok; rehabilitacija; rehabilitation; Rehabilitation of Speech and Language Disorders; speech disorders; vocational rehabilitation