The "moral codex" of a researcher as a bearer of culture - Minniyakhmetova, Tatiana (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Raziskovalci na številne načine in z različnimi metodami opravljajo terensko delo in omogočajo informacije o raziskovani kulturi. V vsakem primeru pa mora raziskovalec, ki je tudi sam nosilec kulture, slediti vsaj trem osnovnim etičnim pravilom: nekatere informacije so lahko dostopne komurkoli; določena znanja ali informacije lahko raziskovalec le selektivno objavi; nekaterih znanj ali informacij pa ni dovoljeno širiti. Avtorica raziskuje diasporo, ki zahteva poseben terenski pristop.
Keywords: ethnology; Etnologija; field work; Terensko delo; Znanstveno raziskovanje; scientific method; methodology; Metodologija