Površinska obdelava materiala - obstreljevanje s kroglicami - Zupanc, Uroš (Vakuumist, 2008)
Proces obstreljevanja površine s sferičnimi delci je pomembna in že dolgo poznana površinska obdelava v hladnem. Namen obstreljevanja površine različnih strojnih in konstrukcijskih elementov s kroglicami je povečal trajno dinamično trdnost in korozijsko odpornost obremenjenih površin elementov. Ta postopek utrjevanja z lokalno površinsko plastično deformacijo v materialu ustvari zaostale tlačne napetosti in poveča trdoto v tankem površinskem sloju, kar zavira nastanek in rast razpok.
Keywords: dinamična trdnost; korozijska odpornost; peskanje; površinska obdelava; utrjevanje