The socioeconomic position of national minorities with a special emphasis on Slovenes in Croatia over the past thirty years - Riman, Barbara (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
V članku je predstavljen položaj pripadnikov slovenske skupnosti na Hrvaškem s poudarkom na izbranih vidikih njihove socialno-ekonomske vključenosti v hrvaško družbo. Gre za tematiko, ki zaradi skromnega raziskovalnega interesa za položaj in delovanje slovenske skupnosti na Hrvaškem ter pomanjkljivih podatkov o socialno-ekonomski vključenosti ne le slovenske, temveč vseh manjšin na Hrvaškem, še ni bila temeljito raziskana. Na podlagi analize podatkov, večinoma zbranih iz hrvaških uradnih evidenc, je položaj pripadnikov slovenske skupnosti na Hrvaškem predstavljen predvsem iz vidika uresničevanja njihovih pravic do izobraževanja in zaposlitve.
Keywords: education of national minority; izobraževanje narodne manjšine; labour market; narodne manjšine na Hrvaškem; national minorities in Croatia; Slovene minority in Croatia; slovenska manjšina na Hrvaškem; socialnoekonomska vključenost narodne manjšine; socioeconomic participation of national minority; trg dela