Islamic mysticism and interreligious dialogue - Saeedimehr, Mohammad (Poligrafi, 2020)
Moj namen v pričujočem prispevku je raziskati islamski misticizem in ugotoviti, na kakšen način in v kolikšni meri lahko mistični nazori predstavljajo dobro podlago za tvoren in ploden medreligijski dialog. Na začetku na kratko opredelim pojma »medreligijski dialog« in »islamski misticizem«. Nato pojasnim načela mi-sticizma, ki tvorijo osnove za razvijanje medreligijskega dialoga. To so metafizič-no-teološko načelo o »enotnosti obstoja« (wahdat al-wujud), antropološka teza o itri (prvinski naravi) in hermenevtična metoda za tolmačenje Korana. Nazadnje preučim implikacije teh načel za medreligijski dialog in obravnavam vlogo mističnih načel pri spodbujanju medreligijskega dialoga na dveh različnih, a medsebojno povezanih področjih: doksastičnem in moralnem.
Keywords: Ibn ‘Arabi; interreligious dialogue; Islam; Islamic mysticism; islamski misticizem; medreligijski dialog; sufism; sufizem; tujec