On the main financial predictors of credit default - Memić, Deni (Naše gospodarstvo, 2012)
Namen članka je raziskati, ali obstaja kakršna koli pomembna povezava med širokim naborom finančnih kazalnikov in verjetnostjo plačilne nesposobnosti na primeru podjetij iz Federacije Bosne in Hercegovine. Večina literature s področja verjetnosti plačilne nesposobnosti se osredotoča na trg obveznic, zelo malo študij pa se nanaša na plačilno nesposobnost z uporabo podatkov o bančnih posojilih. Po našem védenju študije, ki bi upoštevale podatke za Bosno in Hercegovino, niso bile izvedene in objavljene. Ugotovili smo pomembno povezavo med finančnimi kazalniki in verjetnostjo plačilne nesposobnosti. Donos na sredstva (ROA) je finančni kazalnik, ki najbolje predvideva verjetnost plačilne nesposobnosti. Prav tako smo ugotovili, da tudi drugi finančni kazalniki, na primer za razdolževanje razpoložljivi denarni tok (EBIDA-Replacement Capex), in povprečni dnevi vezave obveznosti do dobaviteljev močno nakazujejo na plačilno nesposobnost. Podrobnejša študija, ki bi vključevala podoben nabor podatkov o podjetjih iz Republike Srbske in iz držav v regiji, bi bila dobrodošla za sprejemanje širših sklepov in ugotavljaje potencialnih podobnosti in razlik pri pojavu plačilne nesposobnosti in glavnih finančnih kazalnikih, ki nakazujejo na plačilno nesposobnost. Podatki iz Republike Srbske za to študijo niso bili na voljo. Rezultati raziskave kažejo, da bi banke lahko uporabile oblikovani model kot dodatno orodje v vsakodnevnem upravljanju kreditnega tveganja, ko se odločajo o odobritvi oziroma neodobritvi novih kreditov, pa tudi pri ocenjevanju kreditnega tveganja znotraj obstoječega portfelja.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; podjetja; poslovne finance; nelikvidnost; kreditna sposobnost; banke; kreditiranje