Skropljenje in žveplanje. Sedaj, ko je trta odcvetela, je prav pnkladen čas za tretje škropljenje in žveplanje. Kdor je približno pred tremi tedni škropil v drugič, ta naj požkropi sedaj trte v tretjič. Tega škropljenja se ne sme odlašati, kajti peronospora se-je že povsod prikazaTa in 6e po sedanjem vročeni vremenu nastane nekaj dežja, se zna bolezen prav hitro in opasno razširiti. Posebno pozornost je pri tem škro])lje|nju obračati na grozdije, kl g a bolezen v tem času najraje napade. Zato ga je sedaj trebaj prav temelj i t o p o š k r op i t i. Za frelje škropljenje trt je treb^ vzeti galico malo mo5nejšo in sicer "A kg galice, % kg galuoa in 1% kg apna na 100 litrov vode. Kdor ima galice veft na razpolago, yzame lahko galice in galuna po 1 kg, apna pa 2 kg na 100 1 vode; v«8 galioe ali galuna jemati je potratno. Kakor smo 6uli, je graška zveza gospodarskiK zadrug že dobila večjo množino žvepla. Vinograjdniki, ki so žveplo prejeli, naj tedaj ž njim takoj grozdje na lino potrosijo. To žveplanje se pa mora vršiti ob lepem, vročem in suhem vremeDu, sicer nifi ne zaleže. Kdor žvepla ni dobil ali če je vreme oblačno in hladno in žveplanje nemogoče, ta naj pomeša med :?alično ftkropilno zines na vsakih 100 litrov 100 gramov (10 dek) kulijevega hipermanganatai, ki ga ima v zalogi c. kr. Kmetijska družba za Kranjsko v IJubljani. Kalijev hipermangauat je freba poprej v vodi ali v galični škropilni tekočini raztopiti, Kaikor se nam poroča iz Gradca, bo dobila Stajerska 5e 20 va;gonov galice. Dosedaj smo je dobili približno 50% od naročene množine. Treba bo torej ž njo tudi odslej izredno varčno ra.vna.ti, ker teh 20 vagonov bo za naše potrebe le zelo raalo ijzdalo. Po mnogili občinah na Slovenskiem Stajerskem je toča vinograjde močno poškodovala. Take vinograda je treba takoj dobro poškropiti, ker \f\ sicer vse listje odpadlo in trtni les ne bi dozorel.