Adaptive pulsed-laser welding of electrical laminations - Vegelj, David (Strojniški vestnik, 2014)
Hibridna in električna vozila se vse bolj uveljavljajo na svetovnem trgu vozil. S tem se povečuje tudi potreba po učinkovitih elektromotorjih. Za njihovo izdelavo potrebujemo boljše materiale, primernejšo izbiro postopka izdelave ali uporabo frekvenčnih pretvornikov. Bliskovno in kontinuirno lasersko varjenje lamel v jedrih elektromotorjev se uveljavlja kot eden izmed glavnih postopkov izdelave. Oba trenutna postopka pa imata veliko pomanjkljivost, saj pretalita celotno stransko ploskev lamel. Poleg pretirane porabe optične energije za taljenje materiala, ki v zvaru ne sodeluje, pa trenutni postopki povzročajo tudi velike zvare. Velikost zvara posredno vpliva na magnetne lastnosti elektromotorja. V članku smo zato predstavili sistem adaptivnega bliskovnega laserskega varjenja in rezultate raziskav na področju adaptivnega varjenja. Dokažemo, da je razviti in predstavljeni postopek varjenja boljši od trenutno poznanih postopkov, in sicer tako z vidika porabljene optične energije kot tudi z vidika kakovosti izdelave posameznih zvarov.
Keywords: lasersko varjenje; magnetne lastnosti; rotorji; statorji; varjenje lamel