A case of massive infestation of a male green lizard Lacerta viridis/bilineata by castor bean tick Ixodes ricinus (Linnaeus, 1758) - Gomes, Veronika (Natura Sloveniae, 2013)
Zaprarazitiranost s klopi je pogost pojav pri večini skupin vretenčarjev, tudi pri plazilcih. Najbolj razširjena vrsta klopa je gozdni klop Ixodes ricinus. Pri samcu zelenca Lacerta viridis/bilineata, ki smo ga ujeli leta 2012 v bližini jame Bilpa v dolini Kolpe, Slovenija, smo opazili izjemno močno zaparizitiranost z gozdnimi klopi. V splošnem so kuščarji gostitelji klopov in igrajo pomembno vlogo v življenjskem krogu vrste I. ricinus, hkrati pa so tudi potencialni vektorji borelije.
Keywords: gostitelj; host; Ixodes ricinus; klopi; Lacerta viridis/bilineata; Slovenia; Slovenija; tick