Možni vpliv živega srebra na patogenezo avtizma - Kobal, Alfred Bogomir (Zdravniški vestnik, 2009)
Izhodišča Spektroavtistična motnja (SAM) je del širšega spektra razvojnih motenj, znanih kot pervazivne razvojne motnje, ki se pojavijo v zgodnjem otroštvu. Danes etiologija še ni poznana, znano pa je, da so za razvoj avtizmapomembni genetski, imunski in okoljski dejavniki. Med okoljske dejavnike sodi tudi živo srebro (Hg), vendar so mnenja o tem deljena. Nekaterirezultati iz zadnjega obdobja zanikajo, drugi pa podpirajo hipotezo o vplivu etil-Hg v timerosalu v otroških cepivih na razvoj SAM. Na kratko bom predstavil nekatere raziskave, ki pri otrocih s SAM opozarjajo na presnovne motnje določenih aminokislin, oksidativni stres in imunske motnje. Obenem pa bom osvetlil tudi nekatera osnovna spoznanja o privzemu, toksikokinetiki in bioloških mehanizmih delovanja Hg, ki bi lahko vplivali na razvoj SAM. Zaključki Predstavljene raziskave podpirajo domnevo, da pri otrocih z določenimi presnovnimi motnjami aminokislin, ki povzročajo znižanje vsebnosti glutationa v celicah, in z imunskimi motnjami, lahko etil-Hg v timerosalu še dodatno povečuje oksidativno prizadetost astrocitov in nevronov, vpliva na imunsko odzivnost ter moti glutaminergično, serotonergično, holinergično in centralno dopaminergično aktivnost. Pri otrocih s povečano občutljivostjo na učinke Hg je timerosal v cepivih lahko pomemben dejavnik v patogenezi SAM.
Keywords: Adverse Effects; Autism; avtizem; etiologija; Etiology; Glutathione; Glutation; Mercury; Oksidativni stres; Oxidative Stress; razvojne motnje; Thimerosal; Timerozal; Živo srebro