Človeški podobna umetna inteligenca in superinteligenca - Žalec, Bojan (Bogoslovni vestnik, 2024)
Avtor se ukvarja z vprašanjem verjetnosti nastanka umetne inteligence, podobne človeški, in nastanka superinteligence. Trdi, da ni verjeten nastop nobene. Verjetnost prve zavrne na podlagi argumentacije Erika J. Larsona, ki temelji na bistvenih značilnostih človeške inteligence, kot so splošnost, intuicija, zdravi razum in abdukcija. Verjetnost nastanka superinteligence zavrne na podlagi argumentov Françoisa Cholleta, ki poudarja ne-splošnost, situacijskost in kontekstualnost ter zunanjostnost inteligence. Avtor poudarja pomembnost pravilnega razumevanja pojma inteligence ter njene ustrezne opredelitve. Napačno razumevanje ima lahko negativne učinke, ki presegajo akademsko področje - vključno z neupravičenimi finančnimi dobički ter škodo pri organiziranju znanstvenega dela (velika znanost, znanost panja) in spodbujanju pogojev za ustvarjalnost.
Keywords: abduction; abdukcija; Artificial Intelligence; big science; common sense; externalism of intelligence; generality; intuicija; intuition; particularity of intelligence; partikularnost inteligence; probability of humanlike artificial intelligence; probability of superintelligence; splošnost; umetna inteligenca; velika znanost; verjetnost človeški podobne umetne inteligence; verjetnost superinteligence; zdravi razum; zunanjostnost inteligence