Medbesedilnost in retoričnost baročne asketično-meditativne proze Poljanskega rokopisa - Žejn, Andrejka (Primerjalna književnost, 2017)
Obsežno asketično-meditativno rokopisno besedilo s konca 18. stoletja, t. i. Poljanski rokopis, je nastalo po eni od nemških priredb Jezusovega življenja, klasičnega dela pasijonske katoliške literature duhovne izgradnje, ki v središče postavlja meditativno motrenje Jezusovega trpljenja. Motivacija za nastanek besedila je bila njegova funkcionalnost, cilj, da naslovnika vodi k odločitvi za asketsko krščansko življenje, obenem pa dajejo številne retorične in medbesedilne figure besedilu literarni značaj. V besedilu lahko analiziramo plast seznanjanja s svetopisemsko zgodbo, ki je medbesedilno prenesena in dopolnjena s specifikatorji, plast implicitnega in eksplicitnega nepodcenjujočega argumentativnega prepričevanja in poučevanja ter plast doseganja neposrednega sodoživljanja z učlovečenim Jezusom, grajena na medbesedilnih in retoričnih figurah - zadnja plast predstavlja doseganje osnovnega namena besedila.
Keywords: barok; Baroque; Christianity; devotional literature; intertextuality; krščanstvo; manuscripts; medbesedilnost; meditative prose; meditativna proza; nabožna književnost; Poljanski rokopis; retorične figure; rhetorical figures; rokopisi; Slovenian literature; slovensko slovstvo; The Poljane Manuscript