Studeniške redovnice iz vrst notranjeavstrijskega plemstva v zgodnjem novem veku - Grahornik, Matjaž (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2025)
Prispevek obravnava dominikanski samostan v Studenicah kot pomembno žensko redovno ustanovo na Spodnjem Štajerskem v zgodnjem novem veku, s poudarkom na redovnicah plemiškega porekla iz dežel Notranje Avstrije. Po zatonu v 15. in 16. stoletju (osmanski vpadi, protestantizem) se je skupnost v okviru protireformacije obnovila z vključevanjem kandidatk iz Ogrske in Hrvaške, kar je v drugi polovici 17. stoletja v samostanu povzročilo narodnostne in družbene spore. V 18. stoletju se je socialna struktura skupnosti postopoma prevesila v korist meščanskih kandidatk, hkrati pa se je okrepil nadzor svetne oblasti, ki je leta 1782 privedel do ukinitve samostana.
Keywords: Dominican Order; dominikanke; dominikanski red; early modern period; Inner Austria; nobility; noblewomen; Notranja Avstrija; nuns; plemkinje; plemstvo; redovnice; zgodnji novi vek; Ženski meniški in verski redovi; Ženski samostani