Slikanje z magnetno resonanco v diagnostiki sakroiliitisov iz skupine seronegativnih spondiloartritisov - Gardaševič, Ivana (Medicinski razgledi, 2000)
Za zgodnjo diagnozo sakroiliitisa iz skupine seronegativnih spondiloartritisovje bila računalniška tomografija do uvedbe slikanja z magnetno resonanco najobčutljivejša preiskovalna metoda. Računalniška tomografija je izredno občutljiva za prikaz začetnih erozij subhondralne kosti. Idealna radiološka metoda naj bi postavila diagnozo še pred razvojem dokončnih erozivnih sprememb. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, kakšna jevrednost magnetnoresonančne tomografije s paramagnetnim kontrastnim sredstvom Gd-DTPA v zgodnji diagnostiki sakroiliitisa pri bolnikih s klinično verjetnim ankilozantnim spondilitisom. Pri 25 bolnikih s klinično diagnozo sumljivega sakroiliitisa kot dela seronegativnih spondiloartritisov smo opravili rentgensko slikanje, računalniško tomografijo in magnetnoresonančno tomografijo sakroiliakalnih sklepov. Na sakroiliakalnih sklepih pri 10 bolnikih ni bilo bolezenskih sprememb. Pri 13 bolnikih sta računalniška tomografija in magnetnoresonančna tomografija dokazala sakroiliitis. V 2 primerih z normalnima izvidoma rentgenskega slikanja in računalniške tomografije je magnetnoresonančna tomografija prikazala spremembe intenzitete signala, združljive z diagnozo sakroiliitisa. V naši študiji se je magnetnoresonančna tomografija pokazala kot občutljiva slikovna metoda za zgodnjo diagnostiko sakroiliitisa kot dela seronegativnih spondiloartritisov.
Keywords: revmatična obolenja; Spondylitis; Radiography; spondilitis; Sacroiliac joint; Magnetic resonance imaging; Tomography, x-ray computed; Gadolinium; Dtpa; Spondylitis, ankylosing; diagnostika