Kazalniki kakovosti in standardi na področju odkrivanja in zdravljenja prekanceroz materničnega vratu - Možina, Andrej (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Visoka incidenca raka materničnega vratu (RMV) v Sloveniji po letu 1990 je nesprejemljiva ob dejstvu, da smo s pasivnim lokalnim presejalnim programom že uspešno znižali zbolevanje zaradi RMV v 70. letih ter da je danes na voljo razvejana mreža tako ginekologov kakor citologov. RMV je, glede na izkušnje drugih, ob ustrezni organizaciji brez dvoma obvladljivi rak. Metode. Analiza ukrepov in stanja v razvitih državah, domače raziskovalne naloge, analize, ankete in številni strokovni izsledki, objavljeni tako v domačem kot mednarodnem prostoru, so evidentirali večino najbolj verjetnih razlogov za povečano incidenco RMV v Sloveniji. Zaključki. V Sloveniji smo sprejeli ali že uvedli nekatere najpomembnejše ukrepe za izboljšanje stanja. Zastavljeni cilj bi bilo moč uresničiti v petem do osemletnem obdobju, vendar le pri pregledovanju žensk v Sloveniji, kot jih zahtevajo merila za uspešno aktivno presejanje, na eni strani, ob izboljšani kakovosti nekaterih najpomembnejših diagnostičnih postopkov na področju ginekologije in citologije, ki so skladu s pripravljenimi protokoli in priporočili, na drugi strani.
Keywords: Cervix neoplasms; Citologija; Colposcopy; Cytology; diagnostika; ginekologija; Kolposkopija; Kontrola kakovosti; maternični vrat; Maternični vrat, novotvorbe; prekanceroze; preventivna medicina; Quality control