Uporaba umetne inteligence v športnem turizmu - Loborec, Vesna (Šport (Ljubljana), 2024)
Umetna inteligenca (UI) je postala pomemben dejavnik v številnih dejavnostih, vključno s turizmom in športom. Športni turizem kot eden najhitreje rastočih delov svetovnega turističnega trga pri tem ni izjema. Vpliv in potencial UI v hitro razvijajočem se kontekstu športnega turizma pa postajata eden ključnih segmentov globalnega turističnega trga. S povečevanjem zanimanja za zdrav življenjski slog in aktivne počitnice športni turizem doživlja znatno rast, pri čemer ima UI vse pomembnejšo vlogo pri oblikovanju inovativnih storitev in izboljšanju uporabniške izkušnje. UI lahko analizira velike količine podatkov, predvideva trende in personalizira uporabniško izkušnjo ter odpira nove možnosti za športni turizem (Rossi, 2024). Namen tega članka je raziskati, kako se UI uporablja v športnem turizmu, predstaviti glavne inovacije, ki jih prinaša, obravnavati izzive, ki se pojavljajo pri njeni implementaciji, ter razmišljati o prihodnjih smereh razvoja. Na koncu so navedene smernice za raziskave in uvedbo UI v športnem turizmu s ciljem izboljšati tako gospodarski kot socialni vpliv tega turizma na sodobno družbo. Pomemben raziskovalni del predstavljata Ansoffova matrika in matrika BCG.
Keywords: artificial intelligence; development; innovations; inovacije; personalizacija; personalization; razvoj; sport; sports tourism; šport; športni turizem; umetna inteligenca