Ugotavljanje in izkoriščanje skritih logističnih zmožnosti podjetja - Kušar, Janez (Strojniški vestnik, 2005)
Podjetja se dandanes soočajo z novimi izzivi. Hkrati imajo opravka z globalizacijo poslovanja in lokalizacijo delovanja, standardizacijo in individualizacijo izdelkov "razvajenim" kupcem in povečano konkurenco. V tem položaju se izkažejo za uspešna le tista podjetja, ki so v stanju čim hitreje se odzvati na spremembe trga oziroma izkazujejo najkrajši reakcijski čas izpolnjevanja zahtev kupcev (cena in kakovost izdelka ter kratek čas in zanesljivost dobave). Dosledna redukcija srednjega stanja, zalozenosti in pretočnega časa delovnih sistemov podjetja je vedno bolj razširjena strategija, ki zagotavlja zadovoljstvo kupca ter povečanje rasti in dobička podjetja. V prispevku je prikazano, kako je mogoče z orodji za modeliranje pretoka naroeil preko delovnih sistemov ugotoviti in izkoristiti skrite logistične zmožosti delovnih sistemov podjetja. Prikazani so rezultati ugotavljanja in izkorisčanja skritih logističnih zmožnosti delovnih sistemov podjetja ETI d.d. Izlake - enota ORODJARNA.
Keywords: sistemi delovni; časi pretočni; stanja; učinki; zmožnosti logistične; logistika; delovni sistemi; pretočni čas; podjetja