Uporabe metode glavnih komponent pri klasifikaciji tumorjev - Pleško, Ema (Matrika, 2020)
Članek opisuje možnost uporabe metode glavnih komponent kot pomoč pri klasifikaciji tumorjev. Najprej predstavi problem diagnoze tumorjev in matematične osnove o sami metodi glavnih komponent. Sledi poglavje o uporabi metode za klasifikacijo tumorskih celičnih linij na dejanskem primeru, ki navaja tudi prednosti in slabosti analizne metode v danem kontekstu. Članek se zaključi z osnovnim primerom uporabe PCA na izbranem podatkovju, ki preveri in podkrepi učinkovitost metode.
Keywords: klasifikacija tumorjev; metoda glavnih komponent; oncology; onkologija; principal component analysis; tumor classification