Isolation of Escherichia coli, Staphylococcus auresu and Listeria monocytogenes from milk products sold under market conditions at Agra region - Singh, Priyanka (Acta agriculturae Slovenica, 2008)
Iz skute in svežega sira, ki ju prodajajo v neorganiziranih prodajalnah na področju Agre (Indija), smo osamili bakterije Escherichia coli, Staphylococcus aureus in Listeria monocytogenes. Od 116 bakterijskih izolatov iz svežega sira smo identificirali 15 izolatov E. coli, 12 S. aureus in dva L. monoytogenes. Med oseminpetdesetimi ozolati bakterij iz skute je bilo identificiranih pet izolatov E. coli, enajst L. monocytogenes in nobenega izolata S. aureus. Rezultati kažejo, da bi bilo za zagotavljanje zdravja potrošnikov nujno potrebno uvesti striktne ukrepe za preprečevanje okužbe mlečnih izdelkov.
Keywords: Escherichia coli; mlečni izdelki; skuta; Staphylococcus aureus; sveži sir; microbiology; mikrobiologija; Listeria monocytogenes; zdravstveno varstvo; India; Indija