Umetnost svobode - McDonald, Bernadette (knjige, 2020)
Voytek Kurtyka ostaja eden največjih alpinistov vseh časov. Rodil se je leta 1947 in bil eden najvidnejših akterjev zlate dobe poljskega himalajizma. S svojim vizionarskim pristopom je opravil mnoge pomembne vzpone: prečenje celotnega masiva Broad Peaka, bliskovito hitra vzpona na Čo Oju in Šiša Pangmo v "nočnem golem" slogu in zahodna stena Gašerbruma IV v alpskem slogu, kar je morda njegov največji dosežek. Njegova smer na Gašerbrum IV, ki so jo mnogi poimenovali "vzpon stoletja", je še vedno brez ponovitve.
Keywords: Alpinizem; gore; Himalaja; Kurtyka, Voytek; plezanje; poljski alpinisti; vzponi