Značilnosti debelinskega priraščanja jelke v Sloveniji - Klopčič, Matija (Gozdarski vestnik, 2010)
V celotni lesni zalogi gozdnih sestojev v Sloveniji se zmanjšuje delež jelke (Abies alba Mill.). Za ustrezno gojitveno in gozdnogospodarsko obravnavo gozdnih sestojev z jelko je pomembno poznavanje prirastoslovnih značilnosti. V raziskavi smo se omejili na debelinsko priraščanje jelke, ki smo ga analizirali s podatki s stalnih vzorčnih ploskev za 73 gozdnogospodarskih enot(N = 42.265 jelk). Povprečni letni debelinski prirastek jelke v izbranih enotah je znašal 3,43 0,25 mm. Variabilnost debelinskega priraščanja jelk jebila izrazita (KV = 75 %). Multivariatna analiza je pokazala značilen vpliv socialnega razreda drevesa, sestojne temeljnice, deleža bukve v sestoju, razvojne faze in rastiščne skupine na debelinski prirastek jelke. Izračunani so bili nekateri parametri modela priraščanja jelk in jelovih sestojev ob različnih sestojnih gostotah. V razpravi presojamo uporabnost in pomen rezultatov za gospodarjenje z jelko.
Keywords: forestry; gozdarstvo; gozdni sestoji; jelka (botanika); Abies alba Mill.; debelinski prirastek; vzorčne ploskve