Primerjava obrabnih delcev polietilena in poliacetala, izoliranih iz tkiva ob izoelastičnih kolčnih protezah - Kocijan, Aleksandra (Materiali in tehnologije, 2001)
Izoelastične kolčne proteze so posebna vrsta protez, ki so sestavljene iz dvehpolimernih materialov: poliacetalnega debla in polietilenske čašice. Zardirelativno slabih kliničnih rezultatov se v zadnjem desetletju tovrstne proteze ne uporabljajo več. Da bi ugotovili razlog za njihovo neuspešnost, smopreiskovali odstranjene komponente protez ter tkivo okrog le-teh. Za izolacijo delcev smo uporabili metodo bazičnega razkroja tkiva in s centrifugiranjem ločili polietilenske in poliacetalne delce. S spektroskopijo energijske porazdelitve rentgenskih žarkov (EDS) smo identificirali delce poliacetala in z infrardečo spektroskopijo s Fourirjevo transformacijo (FTIR) delce polietilena. Morfologijo delcev smo določili z vrstično elektronsko spektroskopijo (SEM).
Keywords: poliacetal; polietilen; proteze; ortopedija