Nove analize "piščali" iz Divjih bab I (Slovenija) - Turk, Ivan (Arheološki vestnik, 2001)
Avtorji prispevka so ponovno analizirali sporno najdbo domnevne piščali iz musterjenske plasti v Divjih babah I (Slovenija) in prišli do nekaterih novih ugotovitev. Eksperimentalno so preverili obe najverjetnejši hipotezi o nastanku lukenj. Pravilnejša se jim zdi hipoteza o umetnem izvoru lukenj. Če bi obveljala nasprotna hipoteza, da so luknje narejene z zobmi, bi šlo lahko kvečjemu za več nenormalnih ugrizov jamske hijene s kanini. Vendar jamska hijena v najdišču ni bila ugotovljena.
Keywords: artefakti; Divje babe I; jamska arheologija; koščene piščalke; moustérien; Slovenia; Slovenija; starejša kamena doba