Ocena razpoložljive vetrne energije - Zajec, Boštjan (Matrika, 2016)
Vetrna energija je v zadnjem času zaradi želje po zagotavljanju energije iz obnovljivih virov vse bolj v ospredju, a je z njo žal povezanih tudi veliko zmot. V članku so predstavljene osnove fizike vetra in vetrnic ter poenostavljen model izračuna razpoložljive vetrne energije na osnovi splošno dostopnih meteoroloških podatkov. Na koncu je izračun primerjan z izmerjenimi podatki male vetrne elektrarne na Kredarici.
Keywords: aerodinamika; aerodynamics; izkoristek; obnovljivi viri energije; renewable energy resources; veter; vetrna energija; vetrnice; wind power; wind site evaluation