Palisandri in sorodniki iz rodu Dalbergia na seznamu CITES - Čufar, Katarina (Les (Ljubljana), 2018)
Les palisandrov (angleško rosewood) iz botaničnega rodu Dalbergia je zaradi dekorativne obarvane jedrovine s temnimi progami, visoke gostote in ugodnih lastnosti lesa zelo cenjen. Tradicija uporabe palisandrov za prestižne izdelke in glasbene instrumente je že zelo dolga. Med palisandri sta najbolj znana rio palisander (D. nigra) iz Brazilije in vzhodnoindijski palisander (D. latifolia). Zaradi prekomernega izkoriščanja je rio palisander že od leta 1992 na seznamu CITES (Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami) na dodatku I, kamor so uvrščene vrste, ki jim grozi izumrtje, komercialna mednarodna trgovina z njimi pa je prepovedana. Zaradi izsekavanja in ilegalne trgovine so z uredbo, ki velja od začetka leta 2017, zaščitili vse vrste iz rodu Dalbergia, ki jih je nad 250. Uvrščene so na dodatek II. Mednarodna trgovina z njimi je dovoljena, vendar strogo urejena. Zaradi omejitev s trgovanjem je zelo pomembno poznavanje najpomembnejših predstavnikov, pravilna identifikacija lesnih vrst in razlikovanje med vrstami znotraj rodu. V tem prispevku smo ob uporabi najpomembnejših identifikacijskih ključev predstavili 20 najpomembnejših vrst iz rodu Dalbergia. Predstavljamo njihove glavne anatomske znake ter možnost razlikovanja lesa različnih vrst znotraj rodu. Predstavljamo pomen palisandrov za izdelavo glasbenih inštrumentov ter problematiko nadzorovanja in preprečevanja ilegalne trgovine s temi vrstami v Sloveniji.
Keywords: anatomija lesa; CITES; Dalbergia spp.; lesena glasbila; microscopic wood identification; mikroskopska identifikacija lesa; palisander; rosewood; wood anatomy; wooden music instruments