Fluctuating asymmetry in diploid female and sterile triploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) - Pohar, Jurij (Acta agriculturae Slovenica, 2010)
Vitalnost nekega organizma in verjetnost, da preživi v naravi, je mogoče presojati na podlagi velikosti fluktuacijske asimetrije (FA). Ta je določena s tem, koliko telo določenega osebka odstopa od popolne simetrije. Da bi ocenili ali se samice in sterilni triploidni osebki kalifornijske postrvi (Oncorhynchus mykiss) med seboj razlikujejo v FA, smo pri 150 osebkih iz obeh populacij določili število plavutnic v prsnih in trebušnih plavutih na obeh straneh telesa. Kot mero za asimetrijo smo uporabili absolutno razliko v številu plavutnic v prsnih in trebušnih plavutih, na vsaki strani telesa. Rezultati kažejo, da je za obe lastnosti FA večja pri diploidnih osebkih; razlika med populacijama je dovolj velika, da jo lahko štejemo kot statistično značilno le, če obe lastnosti obravnavamo združeno. Delo problematizira možnost presojanja sposobnosti preživetja le na osnovi FA in poudarja, da bi bilo nujno za določanje FA uporabiti metrične lastnosti.
Keywords: ribe; kalifornijska postrv; Oncorhynchus mykiss; vitalnost; fluktuacijska asimetrija; razvojna stabilnost; diploidne samice