Dostopnost prava - Ilešič Bernik, Mojca (Pravni letopis, 2024)
Eden od kriterijev, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko govorimo o pravni državi, je tudi to, da je pravo javno dostopno. Čeprav je koncept tajnih predpisov v današnjem pravnem okolju k sreči preživet, se tudi v relativno novi sodni praksi kaže, da dostopnost prava ni samoumevna. V prispevku si s primeri iz sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice, Sodišča Evropske unije in Ustavnega sodišča Republike Slovenije poskušamo razjasniti, kaj pomeni, da je pravo dostopno.
Keywords: accessibility of the law in jurisprudence; dostopnost prava v sodni praksi; obligatory publication of the law; obveznost objave predpisov; pravna država; rule of law