Performance analysis of photovoltaic systems in the Brestanica thermal power plant - Vovčko, Bojan (JET on-line, 2018)
Prispevek obravnava faktor učinkovitosti in energijski izplen treh sončnih elektrarn (MFE TEB 1-3), katere ima v lasti Termoelektrarna Brestanica. Cilj tega prispevka je narediti analizo teh dveh parametrov glede na različno vrsto sončnih celic (amorfni/monokristalni silicij), neidealnim naklonskim in azimutnim kotom sončnih modulov v različnih letnih časih. Analiza je bila narejena na osnovi obratovalnih podatkov za obdobje od 2011 do 2016. Faktor učinkovitosti je eden izmed najpomembnejših parametrov pri ocenjevanju kakovosti sončnih elektrarn in predstavlja razmerje med dejansko in predvideno proizvodnjo električne energije sončne elektrarne ter prikazuje delež energije, ki je na voljo za prenos v omrežje po odbitku izgubljene energije, energijski izplen pa predstavlja razmerje med dejansko proizvedeno električno energijo in nazivno močjo sončne elektrarne. Rezultati kažejo precejšen vpliv temperaturnega koeficienta, naklonskega in azimutnega kota sončnih modulov na faktor učinkovitosti in energijski izplen.
Keywords: azimuth angle; energy yield; fotovoltaika; inclination angle; izkoristek; partial shading; performance ratio; photovoltaic system; solar cell; solar irradiation; solarna energija; sončna energija; sončne celice; temperature coefficient of efficiency