Umrljivost v gorenjski regiji v obdobju od 2010 do 2019 - Hovnik-Keršmanc, Marjetka (knjige, 2022)
Umrljivost je posreden kazalnik splošnega zdravstvenega stanja v družbi. V analizi so avtorji želeliprikazati, kaj se je med letoma 2010 in 2019 dogajalo na področju umrljivosti na Gorenjskem. Osnovnivir podatkov je bila statistična zbirka podatkov o umrlih, ki jo upravlja Nacionalni inštitut za javnozdravje, za preračune umrljivosti pa so uporabili podatke Statističnega urada RS o številu prebivalcevRepublike Slovenije za opazovana leta na dan 1.7.Na Gorenjskem je v obdobju desetih let skupaj umrlo 17.788 prebivalcev, od tega je bilo 50,25 % smrtipri ženskah. Vendar je starostno standardizirana stopnja umrljivosti, ki izniči vpliv starosti naumrljivost, pokazala na višjo umrljivost moških, in sicer v povprečju 1,7-krat. Se je pa v opazovanemobdobju starostno standardizirana umrljivost znižala pri moških kot ženskah. V primerjavi s slovenskimpovprečjem je bila v celotnem desetletnem obdobju umrljivost na Gorenjskem nižja: povprečna letnastarostno standardizirana stopnja umrljivosti je znašala 504,86 umrlih na 100.000 prebivalcev, vpreostali Sloveniji 558,70. Ne le skupna umrljivost, tudi umrljivost moških in žensk na Gorenjskem jebila nižja kot v Sloveniji. Vendar pa so bile zaznane razlike v umrljivosti med upravnimi enotami (UE)Gorenjske. Najvišja povprečna starostno standardizirana stopnja umrljivosti je bila zabeležena v UEJesenice (567,83 smrti na 100.000 prebivalcev), ki je tudi presegala slovensko povprečje, najnižja v UEŠkofja Loka (474,44 smrti na 100.000 prebivalcev), pod regijskim povprečjem je bila še UE Kranj.Ugoden trend umrljivosti pri moških je bil prisoten v UE Jesenice in UE Kranj, medtem ko pri ženskah vnobeni enoti.
Keywords: demografija; elektronske knjige; Mortaliteta; prebivalstvo; statistični podatki