Universityscapes - Žalac, Domen (Družboslovne razprave, 2023)
Namen tega članka je raziskati družbeno in prostorsko dinamiko v univerzitetnih knjižnicah Univerze v Ljubljani in Univerze na Dunaju. Analiza pokaže, da so univerzitetne knjižnice ključne pri oblikovanju akademskega okolja in kulture ter da imajo pomembno vlogo v odnosih med mesti in univerzami. Razumevanje te dinamike je bistvenega pomena za načrtovanje in razvoj univerzitetnih prostorov, ki se lahko učinkovito odzivajo na potrebe in dejavnosti svojih uporabnikov. Za članek smo uporabili kvalitativne raziskovalne metode, in sicer intervjuje s profesorji, študenti in asistenti ter opazovanje z udeležbo na kraju samem. S temi metodami smo analizirali dinamiko in preoblikovalno vlogo univerzitetnih prostorov v Ljubljani in na Dunaju.
Keywords: Družbeni vidik; knjižnice; mesto; prostorska dinamika; Univerza na Dunaju; Univerza v Ljubljani; univerze; Univerzitetne in visokošolske knjižnice; urbana sociologija