Podporna tehnologija - Ogrin, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Pogosta posledica bolezni ali poškodbe osrednjega živčevja pri odraslih ali otrocih je govorno-jezikovna motnja. Odrasle in otroke s težko govorno-jezikovno motnjo napotijo k logopedu. Obravnava je usmerjena v izboljšanje njihovih komunikacijskih veščin in k temu, da bi dosegli večjo neodvisnost pri sporazumevanju z ljudmi v svojem okolju. Logoped v obravnavo ljudi s težko govorno-jezikovno motnjo lahko vključuje sisteme nadomestne in dopolnilne komunikacije. Številni med njimi imajo pridružene kognitivne motnje in težje motnje v gibanju ali vidnem zaznavanju, kar vpliva na izbiro simbolov in pripomočkov. Pri uvajanju sistema nadomestne ali podporne komunikacije je treba natančno oceniti funkcionalne sposobnosti posameznika, pri čemer sodelujejo različni strokovnjaki. Logoped nato izbere in prilagaja tehnični pripomoček ter posameznika usposobi za uporabo komunikacijskega pripomočka.
Keywords: assistive technology; augmentative and alternative communication; Communication; Communication aids for disabled; komunikacijski pripomočki; logopedija; nadomestna in dopolnilna komunikacija; podporna tehnologija; rehabilitacija; Rehabilitation; Self-help devices; sporazumevanje; vocational rehabilitation