101 Pignoleto, zgodnja sorta koruze (sirka). V mrzlejih legah, posebno o mokrih in hladnih letinah, navadna debelozrnata koruza ne dozori dobro. Kake sitnosti pa nedozorela koruza prouzročuje, to ve vsak, kdor je tako imel, kako težavno mu je bilo obraniti jo, da ni splesnela. A tudi v tem je prepozna do-zoritev neugodna, ker ne moremo o pravem času jeseni poseiati zimskega žita, katero mora v mrzlih legah biti vsaj o sv. Mihelu posejano, če hočemo, da bo do zime okrepilo se ter dovolj čvrsto postalo proti zimskim nezgodam. Pignoleto pa je glede tega velevažen, ker 2—3 tedne hitreje dozori, in to je velike koristi. Res je, da na videz je pignoleto manjšega stebla in tudi drob-nejega zrna, pa to zrnje je jedro skoro brez luskinj, ter daje najfinejo moko. Tudi vaga en hektoliter pig-noleta 6 kilo več od navadne koruze, zato se tudi lahko po 172 gold, dražje prodaja od navadne. Vrh tega je pignoleto jako radoviten, zato se povsod o njem glasć najpovoljnJŠa poročila. Poskusite ga, gospodarji! Seme tudi v majhni množini dobite lahko pri vodstvu deželne kmetijske šole v Gorici, katero ga ima, kakor slišimo, še nekaj na razpolaganje, treba pa nemudoma se oglasiti za-nj.