Hlapci - Cankar, Ivan (knjige, 2018)
Cankarjevi Hlapci so ena najpomembnejših slovenskih dram. Govori o problemu slovenskega naroda v začetku 20. stoletja. V prvem delu drame Cankar prikazuje vedenje izobraženstva, v drugem pa etično krivdo in čiščenje. Ob zmagi klerikalnega političnega tabora se vaški učitelji odpovedo svojim liberalnim nazorom, samo učitelj Jerman ne in se tako izpostavi konfliktom...