Teden mednarodnega sodelovanja na Gospodarskem razstavišču Dnevi parmske kuhinje v hotelu Ilirija Te dni smo imeli na Gospodarskem raz-stavišču 21. mednarodni sejem ALPE-ADRIA, na katerem je sodelovalo 520 razstavljalcev iz 19 držav, od tega 363 jugoslovanskih. Od tujih so'-t>ili najbolj zastopani predstavni-ki iz Italije, Avstrije in ZR Nemčije. Sejem sta sestavljala dva zaokrožena dela: 1. Sode-lovanje s sosednjimi državami in nastop obmejnih prijateljskih ter pobratenih mest Ljubljane ter 2. razstava Clovek in prosti čas. Sejem Alpe-Adria je bil osnovan pred enaindvajsetimi leti z osnovno željo: razvi-jati dobre sosedske odnose v alpsko-jadranski regiji. Ta vodilna misel je ob kompenzacij-skem poslovanju Alpe-Adria še vedno eden od temeljnih stebrov prireditev Tedna med-narodnega sodelovanja Alpe-Adria. Prvotno je sejem obsegal samo povezova-nje z obmejnim delom Italije, ki ga vključuje sejemski sporazum Alpe-Adria. Seveda pa se je v dinamiki preteklega dvajsetletja ta se-jem dopolnjeval in prilagajal zahtevam so-dobnega gospodarstva. lLer smiselno dopoln.iuje zastavljeni kon-cept sejma tudi sodelovanje z drugimi so-sedami in širšim območjem skupnosti Alpe-Jadran, se še tradicionalno vključuje Avstri-ja ter drugo leto regija Veneto iz Italije. Prvič se je predstavilo prijnteljsko me-sto iz kitajske pokrajine Sechuan, Cheng du, ki je slikovno predstavilo življenje svojih ljudi ter niihovo umetnost. Predstavili so se tudi San Marino, Celovec, Sausse iz Tuni-zije, Reka in prvič nedolgo tega pobrateno Kardeljevo. Osnovna značilnost razstave Človek in prosti čas je ožja specialnost posameznih programov prostega časa. Vezna nit vseh pro-gramov je. skupna: prikaz aktivnega korist-nega in zabavnega koriščenja prostega časa ir način njihove predstavitve obiskovalcem z geslom: »Izberi, prihrani, nauči, se, naredi sam. Uspela tema leta 1981 »Navtika za vsako-gar« je botrovala tudi letošnjemu salonu »Navtika-kamping-karavaning«. Seveda pa je bil vsem tistim, ki radi ustvarjajo in delajo sami, namenjen tudi sa-lon Naredi sam. V salonu Vse za dom so bili zbrani ele-menti za opremo hiše in urejanje doma. V salonu Turizem, šport, rekreacija nam je šišensko pod.jetje Sport oprema v sodelo-vanju s švicarsko firmo Schmidt prikazalo nov elektronski avtomat za kegljišče, kakor tudi nekaj nam še neznanih, vendar zelo koristnih proizvodov. Od delegacij prijateljskih in pobratenih mest je bila za nas Siškarje posebej zanimiva, razen delegaci.ie iz Kardeljevega, ki jo je vo-dil predsednik OK SZDL Nikica Zmijare-vič, tudi delegacija Parme, v kateri so bili župan dr. Lauro Grossi, podžupan Gianni Cugini, direktor tamkajšnjega sejma Fran-cesohini ter šef protokola Giuseppe Ferrari, ki so v hotelu Ilirija tudi odprli DNEVE PARMSKE KUHINJE pod vodstvom nam že znanega kuharskega mojstra Giancarla Gan-dinija, ki ima v Parmi znano taverno in re-stavracijo S. Ambrogio. Ti dnevi so bili pod geslom »Ob dobri hrani, pi.jači in glasbi se boste pri nas dobro počutili "— veselimo se vas«. V vedno polni restavraciji so številni gosl.ie najraje naročali tortelle po parmsko, bele lazanje z gobami, kuhano meso na parm-ski način s polento, od sladic pa pomarančno Kuharski mojster iz Parme GiancaMo »copra« V kuhinji hotela Ilirija. torto in posebno parmsko specialiteto Biisso-lan. Tudi tokrat se je mosjster Giancarlo od-rozal, kakor nas je_ razvcseljeval pred tremi lcti. Ob odhodu iz hotela Ilirija, ki je že leta in leta drugi dom'Parmčanov, so nam visoki parmski gostje povedali, da nas bodo kmalu v večjem št.evilu obiskali njihovi someščani. Nasvidenje! Mario L. Vilhar