The effect of heat treatments on the solid-particle erosion behavior of the aluminum alloy AA2014 - Karabay, Sedat (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji je bila izvršena preiskava in primerjava vzorcev, izdelanih iz ekstrudirane aluminijeve zlitine AA2014, raztopno žarjenih, umetno staranih (T6) in mehko žarjenih, na vedenje pri eroziji s trdnimi delci. Vzorci so bili erodirani v posebno konstruirani napravi za preizkušanje erozije s trdnimi delci pri naklonu udarca 45° in hitrosti udarca 75 m/s, pri uporabi delcev granulacije 180. S svetlobno mikroskopijo je bila pregledana mikrostruktura raztopno žarjenih, umetno staranih in popuščanih vzorcev iz AA2014. Izmerjena je bila tudi trdota po Vickersu vzorcev, izpostavljenih različnim toplotnim obdelavam, da bi opredelili hitrost erozije glede na spremembe plastičnosti materiala. Z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM) smo dodatno napravili tudi posnetke morfologije površine vzorcev pred preizkusom erozije in po njem. Rezultati so pokazali, da toplotna obdelava vzorcev močno vpliva na hitrost erozije. Vendar pa je umetno staranje vzorcev povzročilo zmanjšanje odpornosti proti eroziji zlitine AA2014. Raztopno žarjena zlitina je pokazala najboljšo odpornost proti eroziji v primerjavi z izločevalno utrjenimi (T6) in mehko žarjenimi vzorci. Komentiran je tudi vpliv mikrostrukture in trdote različno toplotno obdelanih vzorcev na vedenje pri eroziji. SEM-posnetki vzorcev so detajlno analizirani in opisani so mehanizmi erozije, ki so se pojavili na površini.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; erosion; erozija; microstructures; mikrostruktura; trdota; hardness