S transfuzijo povezana volumska preobremenitev - Bajt, Aleksandra (Zdravniški vestnik, 2024)
S transfuzijo povezana volumska preobremenitev oz. TACO je najpogostejša respiracijska neželena transfuzijska reakcija (NTR). Pri TACO se med transfuzijo ali v 12 urah po njej pri dovzetnih bolnikih razvijeta kardiogeni pljučni edem in dihalna stiska zaradi volumske preobremenitve s tekočinami. Ogroženi so novorojenčki in dojenčki, starostniki, bolniki s srčnim popuščanjem, bolniki s hudo anemijo ter bolniki s pozitivno tekočinsko bilanco. Tvegana sta hitra transfuzija in večji vo-lumen transfundiranih krvnih komponent. Bolnike s TACO zdravimo z dodajanjem kisika, intravenskimi diuretiki, nitrati in morfinskimi pripravki ter po potrebi z neinvazivnim ali invazivnim mehanskim predihavanjem. Čeprav je TACO v zadnjih le-tih v razvitem svetu najpogostejši vzrok za zbolevnost in za smrtni izid transfuzije, se ga pogosto spregleda in zato ne prijavi hemovigilančni službi. K temu prispevajo tako pomanjkljivo (pre)poznavanje simptomov in znakov TACO ter prekrivanje kliničnih slik pri kritično bolnih, kot tudi zahtevno razlikovanje od drugih dveh primarnih respiracijskih NTR: s transfuzijo povezane akutne okvare pljuč oz. TRALI in s transfuzijo povezane dispneje oz. TAD. S pregledom svetovne literature smo v članku povzeli najnovejša dognanja o patofiziologiji, klinični sliki in zdravljenju ter preprečevanju TACO. Podrobno opisu-jemo ISBT/IHN/AABB definicijo TACO iz leta 2018. Posebno pozornost smo namenili prikazu razlik med TACO, TRALI in TAD, ki bodo zdravnikom v pomoč pri diagnosticiranju. Za preprečevanje hudih posledic pri bolnikih je nujno potrebno znanje o preprečevanju, prepoznavanju in zdravljenju respiracijskih NTR. Enako velja za prijavljanje NTR hemovigilančni službi.
Keywords: hemovigilanca; krvne komponente; pljučni edem; respiracijska transfuzijska reakcija; srčno popuščanje