Shared geographies, divided histories the Canada-Quebec impasse - Armstrong, Warwick (Geografski vestnik, 1998)
V kanadski provinci Quebec se od sedemdesetih let tega stoletja dalje vrstijo poskusi kanadskih državljanov francoskega kulturnega kroga - frankofonov, da bi po demokratični poti v provinci Quebec razglasili neodvisnost in državno suverenost. Dosedanja referenduma sta bila neuspešna. Po rezultatu zadnjega sodeč, ko je le 0,8% kanadski konfederaciji naklonjenih volilcev prekosilo glasove volilcev, ki so podrli idejo o samostojnosti, je v naslednjem tretjem poskusu, leta 2000, treba računati (tudi) s to opcijo. Avtor obravnava poselitvene, demografske, gospodarske, socialne, kulturne in politične razmere, ki govorijo za in proti quebeški državnosti.
Keywords: Canada; družbene razmere; državna suverenost; Kanada; odcepitev; politična geografija; politične razmere; Quebec; samostojnost